Träådring och svampmålningUnder Barnens Bästa Biennal höll konstnären Maria Bajt i en workshop i Wanås Konst ateljé. Maria Bajt är aktuell med årets barnbok på Wanås Konst,  Kor kan drömma, där hon skapat bilderna till Jason Diakités berättelse. Besökarna fick testa att göra en egen leporello bok, ett litet vikt album, som var och en fick fylla med valfritt innehåll.

Maria Bajt presenterade, förutom sättet man viker boken på, två olika tekniker för att jobba med färg, träådring och svampmålning. Träådringsverktyget används vanligtvis vid restaurering/dekorering av möbler eller till scenografi, men är ett fantastiskt roligt verktyg att experimentera fram strukturer och mönster med.

SÅ HÄR GJORDE VI:

Träådring Akrylfärg blandades med akrylmedium och lades som en grund på en glattare yta (papper min. 200 gr). När grundlagret torkat målades det över med ett lager med en mörkare färg, också den blandades med akrylmedium för en följsam och lätt transparent yta. Därefter drogs verktyget med en vikande rörelse över den ännu inte torra färgen och skapade en träådring. Träådringsverktyg kan köpas i välsorterade butiker för konstnärsmaterial.
Svampmålning Natursvampar kan också användas för att göra spännande mönster, Vi började att måla ett lager med en eller flera grundfärger och lät dem torka. Därefter målade vi över med nästa färg som bör vara mörkare än grunden. Därefter fuktades en svamp och sedan droppades vatten över den nymålade ytan. Till sist användes svampen för att suga upp färgen för att skapa ett spännande mönster.

Maria Bajt workshop Wanås Konst_BBB_Maria Bajt21 Wanås Konst_BBB_Maria Bajt23

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.