Kawamata Tadashi - GandamaisonDansa Skulptur!

Wanås Konst öppnar ny utställningssäsong 18 maj – 2 november 2014

2014 möts skulptur, dans och koreografi på Wanås. Konstnärerna bygger torn, skapar sagor i parken, hittar osynliga mellanrum och följer en berättelse till havets botten. Wanås Konst tjuvstartar redan till påsk genom att medverka i årets konstrunda.

”Rörelse och kropp står i centrum på Wanås i år. Hoppa i takt, möt dans i parken, kliv upp bland träden och upplev med kroppen. Det är en säsong som är både lekfull och intim, tillgänglig och utmanande.” beskriver Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare.

Wanås Konst 18 maj – 2 november

Dance Me med Molly Haslund (Danmark, f. 1976), Tadashi Kawamata (Japan, f. 1953), Rachel Tess (USA, f. 1980), Sigalit Landau (Israel, f. 1969), Skånes Dansteater med bland annat Caroline Bowditch med flera. Sedan 2011 har Wanås Konst närmat sig olika kreativa discipliner under rubriken Stretch. I årets program möts dans, koreografi och skulptur. Dance Me är ett nedslag i samtiden med rörelse i centrum och fokus på att uppleva med kroppen. Tadashi Kawamata bygger plattformar i träden, Rachel Tess har skapat ett rum för dans, Skånes Dansteater håller öppna repetitioner i parken där även Molly Haslunds koordinationsskulpturer återfinns. I video, med rockringen som utgångspunkt, lyfter Sigalit Landau fram både smärta och samarbete. Med nya verk, koreografiska objekt, performance, föreställningar och video löper Dance Me under hela säsongen.

Carl Fredrik Reuterswärd (Sverige, f. 1934) – Interlettre

”Reuterswärds mellanbokstäver är den bakvända sidan av något, dess skugga eller spöklika bifigurer.” skrev Susan Sontag 1984. I olika tekniker har han återkommit till det osedda alfabetet. Genom en donation av konstnären tar svensk konsthistoria plats i parken i form av tolv skulpturer av mellanrumsformer.

Återblick 2014 – Graf Spee

Graf Spee av Jan Håfström (Sverige, f. 1937), Juan Pedro Fabra Guemberena (Sverige och Uruguay, f. 1971), Carl Michael von Hausswolff, (Sverige, f. 1956). År 2007 skapade konstnärstrion installationen Graf Spee på Wanås med utgångspunkt i berättelsen om det tyska slagskeppet Graf Spee, som 1939 sänktes utanför Uruguay. Nu har de följt historien till havets botten i en gemensam resa till Montevideo och återkommer för att fördjupa och förtäta i en ny utställning.

Barnboken 2014 – Martina Lowden (Sverige, f. 1983) och Klara Kristalova (fd. Tjeckoslovakien, f. 1967) Det surrar och insekter tar sig ett bett i Martina Lowdens text med bilder i flödig tusch och grå blyerts av Klara Kristalova. Bilderna ur boken letar sig även ut och blir tredimensionella skulpturer att upptäcka i parken. Utgångspunkten för Wanås Konsts barnböcker är upplevelsen av naturen och konsten i verkligheten och fantasin. Med bilder av samtida konstnärer och text av tongivande skribenter är samarbetet ett årligt experiment i ord och bild. Årets samarbete är det 4:e i serien.

Konstrundan 18-27 april 

Rachel Tess är dansare och koreograf och har byggt Souvenir – ett rum för att utforska dans som hon flyttar med sig till olika platser. I hennes Souvenir kommer dansen nära och både känns och upplevs. Souvenir har tidigare varit i Stockholm, New York och tar nu plats på Wanås. Sedan 2011 har Wanås Konst närmat sig olika kreativa discipliner i utställningsprogrammet Stretch. Rachel Tess tjuvstartar säsongen i påsk och blir sedan del av utställningen Dance Me där dans, koreografi och skulptur möts.

Elna Jolom, Österlens Glashytta, gör en installation i caféet. Hon lyser upp och fyller taket med glas i skiftande nyanser och beskriver sitt arbete: ”Jag vill visa det levande och interagerande glaset i en naturlig och ofta självklar form men på ett sätt som skapar nyfikenhet och glädje”.

———————————————————————————————-

Öppettider Wanås Konst 2014

Konstrundan 18 – 27 april
Långfredag 18 april – söndag 27 april, kl. 11 – 17
Utställningssäsong 18 maj – 2 november 2014
Vernissage 18 maj, invigning kl. 13
18 maj – 28 sep, dagligen kl. 11 – 17
Extraöppet 21 juni – 17 aug, dagligen 10 – 17
4 okt – 2 nov, helger kl. 11–17
Parken är öppen alla dagar året runt kl. 8 – 19

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.