PerformanceFörra veckan avslutades på allra bästa sätt! Dansaren och koreografen Rachel Tess arbetade med elever från Kviingeskolan i en dansworkshop. Som inledning fick eleverna se en kort föreställning av Rachel i hennes rum för dans Souvenir, därefter fick vi själva prova på rörelse som Rachel utgick ifrån i sin dans. Efter att ha släppt loss och dansat ute i parken begav vi oss till ateljén där alla fick göra sitt eget rum för dans.

I år kan vi erbjuda olika workshops kopplade till konst och dans, vill du veta mer? Maila elin@wanaskonst.se

workshopworkshopworkshopworkshopworkshopworkshop

STRETCH 2014 – DANCE ME

Dance Me – Molly Haslund (Danmark, f. 1970), Christian Jankowski (Tyskland, f. 1968), Tadashi Kawamata (Japan, f. 1953), Sigalit Landau (Israel, f. 1969), Skånes Dansteater (med Ben Wright och Caroline Bowditch mfl), Rachel Tess (USA, f. 1980), och Salla Tykkä (Finland, f. 1973).

Vardagliga gester och lek, hopprep och plattformar i trädkronorna, föreställningar och händelser i Parken – Dance Me utmanar konstarternas indelningar både inomhus och ute. Konstnärerna förenas av starka kopplingar mellan konst och liv, och av att de skapar situationer och rum som påverkar både tanke och kropp. Koreografi, i både dansinslagen och skulpturerna, uppmärksammar det välbekanta och det intima och får oss att se oss själva i vår kropp. Men frågor väcks även om vad som styr rörelser och aktiviteter – hur är vår vardag koreograferad?

Föreställningar och workshops se nedan för program

Kawamata, bygger plattformar bland trädtopparna, och Haslund utgår från välbekanta föremål i sin konst, ribbstolar mångdubblas och passare uppförstoras. Hon kräver koordination och skapar kaos i skulpturer som får liv när vi tar del av dem. Lekens rörelser återkommer i filmer av Tykkä, Landau och Jankowski som förenar rytm och repetition, smärta och samarbete. Tess undersöker vår fysiska reaktion på kroppars rörelse och Skånes Dansteater intar Parken med olika aktiviteter.

På Wanås Konst utforskas samspelet mellan konstverk och publik. I Parkens samling finns sedan tidigare Jacob Dahlgrens skulptur Primary Structure, 2011, som för konstnären existerar som konstverk först när den aktiveras av besökare, men även konstverk som är instruktioner för handlingar som Yoko Onos Wish Trees for Wanås, 2011, eller Modified Social Bench # 11 av Jeppe Hein som med sina konstverk eftersträvar dialog med betraktaren. I Dance Me är rörelsen och det performativa ständigt närvarande och förflyttar fokus bort från objektet.  Det är en utställning av händelser och aktioner som skapas av besökarna, en utställning som är i ständig förändring och som betonar nuet, upplevelsen av verken, reflektionen och deltagandet.

Dance Me är ett nedslag i samtiden, bortom gränser om vem som gör vad. Rörelse är det centrala – att se, känna och göra. Bli omtumlad av en föreställning, snurrig av en skulptur eller se rörelser handla om smärta och samarbete, det är Dance Me” Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare Wanås Konst

Föreställningar och workshops

Rachel Tess, Souvenir
Var: Långlogen
Med: Bl. a. Rachel Tess och dansaren Kenneth Bruun Carlson (Norge). Sverigebaserade Bruun Carlson är utbildad vid London Contemporary Dance School och Amsterdam University of the Arts.
När:  (25 min)

30 maj kl. 12.30, 13.30, 15.30 och 16.30

31 maj kl. 12.30, 13.30, 15.30 och 16.30

1 juni kl. 12.30, 13.30, 15.30 och 16.30

Skånes Dansteater, workshop mm
Var: Parken
Med: Melody Putu mfl
När: 19 augusti – 12 september. Mer info inom kort, följ oss på Facebook för uppdateringar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.