Din Bror på Wanås Konst med Rafael Gomezbarros_03. Photo Mattias Givell
Rafael Gomezbarros berättar om sitt konstverk Casa Tomada för deltagare i Din Bror

Rafael Gomezbarros myror har intagit Wanås Slott! Under två veckors tid i samband med öppningen fanns Gomezbarros på plats och möte elever från Kviingeskolan i Hanaskog, killar från projektet Din Bror och unga nyanlända från ett av kommunens HVB hem.

Eleverna fick höra Rafael berätta om sitt arbete med konstverket Casa Tomada, göra myror i vår öppna workshop i konsthallen och ställa massor med frågor!

Rafael Gomezbarros (f. 1972, Santa Marta, Colombia) introduceras för första gången för en svensk publik. På konsthallens och Wanås slotts fasader installeras Casa Tomada (Intaget hus) ett verk som består av 300 halvmeterstora skulpturer av myror. För konstnären är myrorna en symbol för den strävsamma och hårt arbetande migranten, för förflyttningar över världen och för samhällsbyggande. Myrans kropp har formen av kranier och påminner om hur migration är kopplad till fara och död och den brutala verkligheten i konstnärens hemland. Som en följd av långvariga krig och konflikter har Colombia idag miljoner internflyktingar.

Sedan 2008 har Gomezbarros installerat sina hundratals myror på offentliga byggnader i Colombia, men han visar när de ställs ut på andra platser i världen att de bär på en berättelse som sträcker sig utanför landets gränser och berör oss alla. Hela världen ryms i Gomezbarros myror. I konsthallen finns en utställning med fotografier som dokumenterar Casa Tomada på olika byggnader runtom i världen.

I konsthallen finns i år en öppen workshop där du kan göra din egen myra eller sitta ner och berätta, vad betyder ditt pass för dig? Workshopen alla helger samt dagligen 25 juni – 14 aug kl. 13-15.

rafael_workshop
Workshop med Rafael Gomezbarros och Kviingeskolan i Hanaskog
rafael_workshop1
Workshop med Rafael Gomezbarros och Kviingeskolan i Hanaskog
Din Bror på Wanås Konst med Rafael Gomezbarros_02. Photo Mattias Givell
Din Bror på Wanås
Din Bror på Wanås Konst med Rafael Gomezbarros_13. Photo Mattias Givell
Rafael i workshop med Din Bror
Din Bror på Wanås Konst med Rafael Gomezbarros_01. Photo Mattias Givell
Deltagare i projektet Din Bror med Rafael Gomezbarros, konstnär

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.