p1000866Vi sitter på en skatt! I fem års tid har vi varje år gett uppdraget till en konstnär och en författare att tillsammans göra en barnbok som utspelar sig på Wanås, i verkligheten och i fantasin. De fem böckerna är en stor tillgång för oss i vårt pedagogiska arbete.

I höst har vi gjort en gemensam satsning tillsammans med biblioteken i Östra Göinge, vi kallar den Bilder, böcker, barn! Tillsammans har vi erbjudit två workshops för kommunens språkombud på förskolorna, logopeder och bibliotekarier. Först ut var en inspirerande workshop på Vita Skolan i Broby med Maria Apelmo, musiklärare och bibliotekarie. Hur kan man utveckla bokstunden var temat för dagen och vi fick många praktiska tips på hur man kan göra bokstunden mer levande.

Den andra träffen ägde rum på Wanås och tillsammans upplevde vi parken genom vår barnboksserie. I år har Wanås Konst satsat på att översätta boken Kor kan drömma till engelska och arabiska för att göra barnboksprojektet mer tillgängligt. Till träffen hade vi bjudit in projektgruppen för Maktabat Alatfal/Barnbiblioteken från Malmö Stadsbibliotek. De berättade om sitt arbete med att bjuda in och öppna upp sin verksamhet för arabisktalande barn och deras vuxna, en målgrupp som de inte når i den utsträckning som de önskar. Dagen avslutades med workshop, vad händer när vi låter bilderna komma först i en berättelse?

Satsningen avslutades med höstlovsaktiviteter. Biblioteket i Broby bjöd på familjedag med tillsammans med Mamma Mu och på Wanås kunde familjer prova på olika trycktekniker i vår höstlovsworkshop. Vad händer i parken på natten? Tillsammans med Maria Bajt, konstnär som gjort bilderna i Kor kan drömma, bjöd vi in till mystik och drömlik grafik bland tryckpressar och mjölkkartonger.

p1000869
Vid grafikpressarna! Tack Malmö Konsthall för lånet.
p1000863
Färga in!

p1000789

p1000870p1000899p1000779

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.