Mammalian Diving Reflex beskriver sig som en konstnärlig forskningsateljé, arbetet benämns social akupunktur och aktiviteterna kallas Ideal entertainment for the end of the world. I maj/juni genomförde Mammalian Diving Reflex These Are the People in Your Neighbourhood  i Knislinge, något som de beskriver som ”En performance om en möjlig värld. Det är en bit utopi.” Titeln är hämtad från det amerikanska barnprogrammet Sesame Street. I ett stående inslag i programmet presenteras olika yrken – läkaren som arbetar hela dagen och handlaren som säljer det du äter – innan de stämmer in i gemensam sång med programledaren och frågar ”Vilka är människorna i ditt kvarter som du möter varje dag, när du går nerför gatan?” I Mammalian Diving Reflex projekt arbetar unga med konstnärer, på Wanås är utgångspunkten drömmen om ett samhälle där fler känner varandra och sin omgivning.

Under nästan tre veckors tid arbetade vi tillsammans med Mammalian Diving Reflex och klass 2A på Västerskolan i Knislinge. Knislinge har 3500 invånare och är Wanås närmaste grannort. Trots en förhållandevis liten befolkningsmängd finns såväl samhällsservice som ett stort utbud av butiker – frisörer, blomsteraffärer, café, Cykelhandel, mataffär, pizzerior, fotvård, tandläkare, kiosker, minilivs, vårdcentral och apotek. Under de tre veckorna fick barnen lära känna fem av de handlare som driver verksamheter i Knislinge. Fokus ligger på vad barnen vill veta och berätta, vad som väcker deras nyfikenhet i samhället. Vi fick lära känna Belal som driver Knislinge Livs, Monika som är frisör, Arko som arbetar på Knislinge Pizzeria, Stefan som är chef på Coop Knislinge och Ann Mari som driver Lathyrus Blommor. Efter tre veckors arbete genomfördes en helg med guidade visningar planerade och framförda av barnen.

Mammalian Diving Reflex_ These Are The People In Your Neighbourhood, Knislinge, Sweden June 2017_2.Photo Wanås Konst, Mattias Givell.
Många frågor till Belal som driver Knislinge Livs

I flera av Mammalian Diving Reflex projekt tar barn och unga aktiv del i samhället, och grupper och individer som annars inte för en dialog med varandra möts. I andra projekt har Mammalian Diving Reflex sammanfört främlingar, som sedan dansat kind mot kind, och de har lärt barn att klippa hår utan estetiska preferencer i Hair Cut by Children, en performance om tillit till dem som vi en dag överlämnar samhället till, och som genom sina röster kommer att forma det. Mammalian Diving Reflex verkar för samhällelig förändring, det är en kollektiv rörelse som har flyttat konstprojekt utanför museet och inte lämnar något kvar efter att föreställningen är slut.

80
Hamza spelar fotboll varje rast, självklart undrade han om våra handlare gillar att spela fotboll?
Mammalian Diving Reflex_ These Are The People In Your Neighbourhood, Knislinge, Sweden June 2017_5.Photo Wanås Konst, Mattias Givell.
Frågorna var många och varierande, vilken är din favorit pizza? Har du dödat en haj?
90
Barnen gjorde sin egen banderoll
Mammalian Diving Reflex_ These Are The People In Your Neighbourhood, Knislinge, Sweden June 2017_3.Photo Wanås Konst, Mattias Givell.
Publikens frågor till Stefan på Coop var många, hur länge har du arbetat inom Coop? Vilken är din favoritmusik?
140
Daniella, Aeya och Tyra!
Mammalian Diving Reflex_ These Are The People In Your Neighbourhood, Knislinge, Sweden June 2017_4.Photo Wanås Konst, Mattias Givell.
– Just nu tycker jag väldigt mycket om rosa blommor, svarar Ann Mari på Lathyrus på frågan vilken hennes favoritfärg är.
134
Karim, Celine och Nellie tränar på att intervjua.
81
Hur lång är du Belal?
Mammalian Diving Reflex_ These Are The People In Your Neighbourhood, Knislinge, Sweden June 2017_7.Photo Wanås Konst, Mattias Givell
Efter tre härliga veckor och två guidade visningar i Knislinge förtjänade alla inblandade en stor fest!
Mammalian Diving Reflex_ These Are The People In Your Neighbourhood, Knislinge, Sweden June 2017_6.Photo Wanås Konst, Mattias Givell
Tack alla barn, Annika, Hazel, Kiera, Felicity och alla våra nya vänner i Knislinge!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.