Vem har makten över vad som syns i det offentliga rummet? I 70-talets New York spred ungdomar från Bronx, Brooklyn och Queens sitt namn via tunnelbanevagnar som nådde delar av staden de annars inte hade tillgång till. Idag är det offentliga rummet fullt av reklam där kvinnokroppen exploateras för att sälja. Falkholt vill genom sin konst frigöra den översexualiserade kvinnokroppen som förekommer i reklam och porr genom att skapa motbilder. Ord spelar en central roll i Falkholts konst och hennes målningar börjar ofta med ord som sedan målas över. I Övermålning på Nyköpings högstadieskola sprayade hon först kränkande ord som tjejer ofta får höra för att sedan måla över dem med en stiliserad fitta. Ett av de vanligaste nedsättande ord som används om kvinnor fick utplåna de andra orden.

I år arbetar alla elever i åk 7-9 och gymnasiet som besöker Wanås Konst Pedagogik med en stor gemensam installation som växer fram under året. Falkholts konst är feministisk och politisk, vem/vad får ta plats och synas i det offentliga rummet och vem har/tar makten över hur kvinnor framställs? I workshopen får eleverna i uppgift att upptäcka och belysa strukturer som påverkar deras liv, vem de är och vem de tillåts vara. De får börja med att hitta ord som stör dem, skriva dem på en vit bakgrund. Orden målas över och täcks med det de vill ta makten över.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.